Open/Close Menu Tőzsdei háttérelemzés intézményi partnerek számára. Oktatás, képzés és coaching kezdők és már gyakorlattal rendelkező tőzsdei kereskedők számára.

III./ 2. rész: Az USA kamatemelés hatásai a magyarok befektetéseire

Korábbi, az USA kamatemelés hatásait elemző blogbejegyzésem második része.
A téma első bejegyzését ide kattintva érheti el.

Mit jelenthet a kamatemelés a részvények árfolyamaira nézve?

A részvények mögött az őket kibocsátó gazdasági társaságok állnak, amely vállalatok jellemzően vegyes finanszírozásúak. Ez azt jelenti, hogy részben külső pénzforrásból, főként hitelből látják el a beruházásaikat. Egy alapkamatemelés esetén a vállalati hiteleknek is emelkedik a kamata, és ezzel megnő a hitelből finanaszírozott vállalatok kamatkiadása.

Ugyanakkor a kamatemelés a lakossági hitelek kamatának növekedésével is együtt jár, emelve ezzel a háztartások kiadását, amely csökkenti a lakosság szabadon elkölthető megtakarítását. Márpedig, ha csökkent a szabadon elkölthető pénzmennyiség, akkor általánosságban elmondható, hogy csökken a fogyasztás mértéke is az adott gazdaságban, amely a vállalatok bevételeinek esését vonhatja maga után.

Tehát ez a kettős hatás (a részvényt kibocsátó vállalat kiadásainak növekedése valamint bevételeinek csökkenése) erősen megnyírbálhatja az adott cég nyereségességét. Ezeket az adatok a cégek jellemzően negyedévente teszik közzé, és egy ilyen kinyilatkoztatás negatívan befolyásolhatja az adott vállalat részvényeinek megítélését, így annak csökkenő hatása lehet a részvény árfolyamára. Mivel ez a hatás gazdasági szinten történik (sőt egy nemzetközi “kamatháború” esetén akár globális szinten is), így ez rengeteg vállalatot érinthet, amely viszont már akár egy tartós részvénypiaci eséshez vagy jobb esetben stagnáláshoz vezethet.