Open/Close Menu Tőzsdei háttérelemzés intézményi partnerek számára. Oktatás, képzés és coaching kezdők és már gyakorlattal rendelkező tőzsdei kereskedők számára.

III./ 1.rész: Az USA kamatemelés hatásai a magyarok befektetéseire

Aki az átlagosnál valamelyest mélyebben követi a pénzügyi aktualitásokat, tudja, hogy az amerikai jegybank egy kamatemelési ciklus kellős közepén áll. A hazai magánbefektető olvassa a hírt, majd semleges érzelemmel reagálva megvonja vállát, mondván, kit érdekel, amikor a befektetései köszönőviszonyban sincsenek az amerikai bankbetétekkel és állampapírokkal, amelyekre az USA kamatemelés közvetlen hatást gyakorol. Hova tovább, megtakarításait szinte 100%-ban forintban, esetleg euróban tartja.

Lehet, hogy Ön is ebben a cipőben jár, érzi a kamatemelésről szóló cikkek hangvételéből, hogy ennek bizony komoly súlya lehet a befektetéseire nézve. És joggal mondhatja, hogy valaki legyen már kedves és magyarázza el Önnek, mégis melyek lehetnek ezek a hatások és azok hogyan befolyásolhatják a befektetései értékét.

A könnyű megértés okán, érdemes az USA kamatemelést, mint makrogazdasági jelenséget vizsgálni. Azaz nem foglalkozunk a kiváltó okával, sőt azzal sem, hogy ez konkrétan az USA-ban történik, csak azzal, hogy éppen egy nagygazdaság alapkamatának emelkedése zajlik, amelynek megvizsgáljuk a lehetséges láncreakciós-szerű folyamatait a globális befektetői piacon.

Lehetséges hatás az állampapír piacra

A legközvetlenebb reakció, amelyet egy ilyen esemény kiválthat, az az adott ország állampapír kamatán keresztül gyakorolt kamatverseny hatás. Ha a nemzetközi állampapírpiacon egy ország holnaptól magasabb kamatot fizet az új kibocsátású államkötvényei után, azzal növeli annak az esélyét, hogy onnantól több befektető választja majd az ő államkötvényeit más országok kötvényeivel szemben. Gyakorlatilag a kamat emelése alkalmas eszköz lehet arra, hogy azzal egy gazdaság “elcsábítsa” a nemzetközi befektetői tőkét más országok gazdaságától. (A kamatverseny hatásról részletesen egy korábbi blogomban írtam.)

Amennyiben ezt a kamatemelést egy olyan nagygazdaság hajtja végre, mint amilyen az USA is, akkor a többi ország, amennyiben továbbra is vonzó kíván maradni a külföldi befektetői tőke számára, szintén reagálhat erre a saját kamatainak emelésén keresztül. Amennyiben ez a reakció újabb reakciót eredményez akár egy harmadik országban, azzal akár elindulhat egyfajta a kamatverseny az országok között a nemzetközi befektetők kegyeiért.